De obicei, vorbim despre viermi intestinali, dar de fapt vorbim despre o infecție intestinală cauzată de un vierme parazit sau oxiuri numit Enterobius vermicularis. La copiii de vârstă școlară și preșcolară (5-13 ani), precum și la rudele lor apropiate, viermii sunt deosebit de frecvenți. Oamenii sunt singura gazdă a acestui parazit, care este universal răspândit și foarte contagios.
Trebuie să ne amintim că un parazit este un organism care trăiește pe seama unui alt organism de o specie diferită, hrănindu-se cu acesta și provocându-i daune semnificative, fără a-i aduce vreun beneficiu.
Concret, ceea ce se întâmplă cu ascarizii este că, după ce pătrund în sistemul digestiv prin gură, ouăle de oxiuri eclozează în intestinul subțire, iar larvele continuă să avanseze și să se maturizeze în drumul lor spre intestinul gros. Acolo, ele se transformă în adulți și se instalează ca paraziți, cu capetele atașate de pereții interiori ai intestinului. Femelele se deplasează din această zonă spre rect și anus, de obicei noaptea, unde își depun ouăle, care se atașează de marginile anusului și de pielea din jur. Aceasta este ceea ce declanșează mâncărimea în anus. Atunci când o persoană se scarpină, ouăle microscopice sunt transferate pe degete. Aceste degete contaminate pot transporta ouăle înapoi în gură, de unde reintră în organism, sau rămân pe diferite suprafețe (cearceafuri, prosoape, jucării, mese, alimente, nisip din parc etc.), unde pot trăi timp de 2 până la 3 săptămâni și pot infecta alte persoane.

Principalele simptome pentru a recunoaște infecția cu oxiuri sunt:
- Mâncărime sau prurit în jurul anusului. Uneori, la fete, se poate răspândi la organele genitale și poate provoca iritații vaginale.
- Somn agitat, iritabilitate și treziri în timpul nopții.
- Eroziuni ale pielii, cauzate de scărpinarea zonei.
- Dureri abdominale, vărsături, greață și diaree, dacă intestinul este infestat cu un număr mare de viermi.
- Tulburări emoționale, anorexie și pierdere în greutate au fost, de asemenea, atribuite acestei infestări.
- Într-o proporție mare, în special la adulți, infecțiile sunt de obicei asimptomatice.
Pentru a diagnostica definitiv oxiureza putem efectua:
- Observația directă: uneori se pot observa viermi în anus atunci când copilul se trezește și se scarpină compulsiv, la 2-3 ore după ce a adormit. De asemenea, în fecale și în lenjeria de corp.
Viermii adulți sunt albi, subțiri și pot măsura 6-13 milimetri în lungime.
- Testul lui Graham: constă în aplicarea unei benzi adezive în regiunea perianală, noaptea sau dimineața, înainte de a curăța zona și înainte de a defeca. Această bandă este apoi examinată la microscop, unde se identifică ouăle și, uneori, parazitul însuși.
Tratamentul se realizează cu un medicament oral prescris de medic, care se administrează într-o singură doză și se repetă apoi peste una sau două săptămâni. Acest lucru face ca viermii să fie expulzați prin mișcări intestinale. Tratamentul este de obicei recomandat pentru toți membrii familiei, deoarece unii dintre ei pot fi purtători fără simptome.
Ce putem face pentru a preveni infecția cu viermi intestinali?
- Spălați-vă frecvent pe mâini, mai ales după ce mergeți la toaletă și înainte de a mânca. Folosiți apă caldă și săpun.
- Păstrați-vă unghiile scurte și curate pentru a împiedica ouăle să se adăpostească sub ele.
- Nu vă mușcați unghiile.
- Evitați să vă țineți mâinile pe față.
- Păstrați baia foarte curată: curățați bine toaleta și chiuveta cu apă caldă și înălbitor.
- Dacă este posibil, purtați pijamale închise, astfel încât, dacă copilul se scarpină, ouăle să nu intre în contact cu mâinile sale.
- Faceți duș dimineața sau cel puțin curățați zona perianală cu apă și săpun pentru a elimina un număr mare de ouă.
- Nu scuturați lenjeria de pat; acest lucru va împiedica ouăle să fie dislocate și depuse pe alte suprafețe.
- Spălați frecvent și la o temperatură de peste 55ºC hainele: lenjeria de pat, pijamalele, lenjeria de corp, prosoapele etc. care au fost în contact cu pacientul.
- Întindeți hainele la soare: ouăle sunt sensibile la lumină și nu rezistă la temperaturi ridicate.
- Curățați temeinic fructele și legumele: astfel se previne riscul de infectare prin astfel de produse proaspete care ar fi putut fi contaminate prin irigare cu apă fecală.