Cum să detoxifici organismul după excesele de Anul Nou?

Sărbătorile de sfârșit de an ne determină adesea să ne lăsăm pradă unor excese cu care organismul nostru nu este nici obișnuit, nici pregătit. Întâlnirea cu familia, cu prietenii și cu cei dragi, motivează mai mult decât un toast, dar, de asemenea, în mod frecvent, oferta gastronomică este excesivă și din acest motiv suntem tentați și noi să mâncăm în exces și mai ales să amestecăm alimente dintre cele mai variate, ceea ce face ca ore mai târziu organismul nostru să ne taxeze pentru aceste „scăpări”.

Acest articol vă spune cum să reveniți la echilibru și să reduceți senzațiile de greutate sau mahmureală pe care le putem avea în timpul sărbătorilor.

Cum să detoxifici organismul după sărbători?

Nu săriți peste mese

Să începem cu aspectul gastronomic, pentru că după atâtea mâncăruri și băuturi dulci și sărate, este normal să ne gândim că vrem să sărim peste mese pentru că ne simțim sătui.

Ceea ce subliniază specialiștii în acest sens este, în esență, mâncați puțin, dar nu săriți peste mese. Mâncatul doar atât cât trebuie, la momentul potrivit, ne va ajuta să căpătăm putere.

Este indicat să folosim ceaiuri din plante pentru a ne ajuta să digerăm tot ceea ce am mâncat; ceaiul de boldo și ceaiul verde sunt opțiuni excelente, iar acestea pot fi băute și reci pentru a contracara căldura.

Beți multe lichide: doar apă

Nu este vorba de a bea mai multă bere, vin, vin spumant sau chiar băuturi răcoritoare carbogazoase și zaharoase, ci de a promova cea mai simplă, utilă și de bază hidratare pentru organismul nostru și asta se realizează doar prin consumul de apă -minerală dacă se poate- multă apă; acest lucru ne va ajuta să ne detoxifiem rapid organismul.

Dieta cu fructe și legume cu frunze verzi

Variantele de gătit pentru consumul lor pot fi la aburi, crude sau în ciorbe; în acest fel, organismul nostru va fi hidratat și curățat în mod optim.

Unele sucuri care îmbunătățesc detoxifierea organismului după Sărbători pot fi sucurile smoothie pe bază de morcov, țelină sau fructe precum portocale, pere și mere.

Așa-numitele legume cu „frunze verzi”: salată, spanac, sfeclă și rucola, printre altele, ne vor oferi antioxidanții și vitaminele necesare pentru a ajuta la detoxifierea corectă a organismului. Clorofila conținută în aceste legume ne va ajuta să eliminăm toxinele.

Cerealele, cheia detoxifierii

Cerealele integrale ne vor oferi nutrienții de care organismul nostru are nevoie, facilitând în același timp digestia. Acestea reprezintă o opțiune excelentă atunci când ne gândim la detoxifierea organismului, iar modul recomandat de specialiști de a le consuma este cu un pahar de lapte sau iaurt la micul dejun, dar pot fi consumate și între mese și chiar ca desert.

Mai mult pește și mai puțin alte tipuri de carne

Atenție, nu înseamnă că aceasta din urmă este o opțiune rea, dar este indicat, atunci când ne gândim la detoxifierea organismului, să preferăm carnea de pește în detrimentul celei de vită și a altor tipuri de carne.

Trebuie doar să ai grijă să nu cazi în tentația mâncării prăjite, pentru că nici peștele prăjit nu este o opțiune recomandată. Carnea albă, cum ar fi puiul și peștele, trebuie preparată la grătar sau la cuptor, evitând uleiul în exces și cremele „grele”, dar folosind ierburi aromatice, cantitatea potrivită de sare și cât mai multă „lămâie”.

Ierburile și condimentele care ne dau savoare și în același timp ne ajută să refacem mineralele din organism sunt pătrunjelul, ghimbirul, piperul, busuiocul și oregano.

Consumul excesiv de sare ne va ajuta să reținem lichidele și corpul nostru nu va putea să se detoxifice complet.

Limonade, fructe și legume

Fructele și legumele sunt esențiale pentru nutrienții, antioxidanții, vitaminele și fibrele lor. Aceste elemente sunt cele de care organismul are nevoie pentru a fi sătul și pentru a se detoxifia, dar și hidratarea este esențială pentru a ajuta la „purificarea” organismului.

Aceste alimente ne vor ajuta să revenim la echilibru, lăsând în urmă disconfortul și greutatea cauzate de consumul excesiv de alimente și băuturi.

O limonadă proaspătă ne va aduce beneficii multiple: ne va ajuta să luptăm împotriva căldurii, dar și să ne menținem hidratați.